Morinzhi

 

Morinda citrofolia Noni Morinzhi
 
Noni Morinzhi
Noni je keř dosahující výšky až 8 m. Na něm rostou plody podobné bramborám. Rodí po celý rok a to obrovské množství plodů. Až několik set kg plodů v měsíci na jednom stromě. Čistá voda, vzduch a vulkanická půda skýtají optimální předpoklady pro agrární produkt vysoké kvality. 
 
Proč ovoce noni neznáme?
Ovoce noni se nedá po utržení skladovat déle než tři dny, je samostatně velice nechutné. Šamani stromu říkali „Strom zabíjející bolest“, „Strom života“, s úctou pak „Dar nebes“, neboť si nedovedli vysvětlit proč zbavuje bolesti, pomáhá přežít hladovění a omlazovat tělo. Teprve v padesátých letech minulého století byl vědecky zdůvodněn jeho význam. 
 
Morinda citrifolia, která je známá jako indická moruše či Och v Indii, Mengkudo v Malajsii, Ba-ji- tian v Číně, Nhau v Jihovýchodní Asii, keř proti bolesti v Karibiku, sýrové ovoce v Austrálii a Noni na Tahiti, je dnes nejčastěji nazývána jménem, které jí dali dávní léčitelé na Tahiti - prostě NONI. 
 
V dřívějších dobách bylo poněkud obtížné přinutit lidi, především pak děti, k pití šťávy z ovoce NONI, především pro jeho typickou nažluklou vůni a chuť. Na začátku dvacátého století se dokonce rostliny NONI staly v některých oblastech nežádoucími a byly vykáceny, aby neobtěžovaly svým zápachem v obývaných oblastech. Ještě předtím však křesťanští misionáři, kteří přišli do Polynésie, zavrhli místní tradiční léčitelství a zájem lékařů o NONI se snížil. Nástup syntetických léků pak tento proces dále prohloubil. Významný obrat nastal až v posledních letech.
 
 
Semena účinkují jako projímadlo. Plod NONI, nejcennější část rostliny, má mnoho možností uplatnění. Ovoce NONI je také velmi výživné a v některých starověkých kulturách bylo používáno jako dietní plodina a jinde jako zdroj živin v dobách hladu.
 
Morinda citrifolia se ukazuje být jednou z nejvýznamnějších položek rostlinné medicíny. Plody NONI jsou dnes stejně žádaným a ceněným artiklem, jakým byly v dávných časech. Současné metody extrakce a přípravy účinné šťávy z NONI naštěstí dokáží odstranit její nepříjemnou chuť a zápach bez toho, aby se snížily její účinky. Jak je možné, že jedna jediná rostlina může mít tak široké pole terapeutického využití? Proč může být úspěšně používána při tolika různých patologických stavech?
 
Účinnost NONI
Ovoce NONI je bohaté na vitamín C a selen, základní nutrienty, které chrání naše tělo před antioxidanty. Dále obsahuje řadu mastných kyselin a zabraňují tvorbě plísní a kvasinek v zažívacím traktu. Další chemické látky, které se v NONI nacházejí, mají ověřené schopnosti při potírání sedmi druhů nebezpečných bakterií, mezi které patří: staphylococcus aureaus, salmonella typhi, escherichla a shingella. 
Regenerace kůže
Obklady z NONI byly od dávných dob používány na poranění kůže, odřenin, řezných ran, zhmožděnin a podlitin. Účinnost NONI na popáleniny a zhmožděniny je dána aplikací proxeroninu, který v postižené oblasti stimuluje tvorbu xeroninu, který pak zrychluje hojení a rychle a šetrně odstraňuje mrtvou tkáň. Plody a semena NONI obsahují esenciální olej, který má příznivé účinky na kůži. Jedna z nejstarších referencí říká, že působí preventivně proti tvorbě vrásek a popálení kůže při slunění
 
Jaké dávky NONI by měly být podávány?
Protože NONI je deklarováno pouze jako potravina, budeme raději hovořit o podávání, než o dávkování. NONI může být podáváno společně s jinými potravinami a léky. NONI mohou bez obav užívat i těhotné a kojící ženy.  Mnoho lidí pociťuje jeho kladné účinky již po několika dnech či týdnech. Aby byly patrné jeho komplexní účinky, doporučuje se podávat NONI nejméně po dobu šesti měsíců. Je doporučeno podávat NONI zhruba půl hodiny před snídaní a před večeří, nicméně toto doporučení není nijak závazné. V případě akutních problémů je však doporučeno rozložit podávání NONI do menších dávek v průběhu celého dne